Kylmän sodan päättymisen vaikutukset Natoon
Ratkaiseva muutos
Euroopan tilanteen ratkaiseva muutos todettiin vuonna 1990 sotilasliitto Naton julistuksessa, jonka mukaan se ei enää pitänyt Neuvostoliittoa tai Varsovan liittoa vastustajanaan. Saksan yhdistyminen antoi aiheen liittolaisille ryhtyä kotiuttamaan sieltä joukkojaan, jotka kylmän sodan aikana olivat olleet etupainoisessa puolustuksessa.
Rakenteita purettiin
Muutaman vuoden kuluessa purettiin myös useita Naton esikuntia ja komentopaikkoja. Samalla vastuualueita supistettiin, mutta alueellinen komentorakenne pysyi vielä toimintakuntoisena vuosikymmenen lopulle asti.
Joukkojen sijoittelua ja rakennetta ryhdyttiin muuntamaan oman alueen puolustuksesta paremmin kansainväliseen kriisinhallintaan sopivaksi, joskin kehitys oli verraten hidasta. Joukkojen määrä väheni 1990-luvun alkuvuosina noin kolmasosalla, mutta sitten supistuksia ei enää jatkettu.
Kylmän sodan päättyminen mahdollisti myös puolustusmenojen supistamisen, joskin reaalinen vähennys 1990-luvulla jäi keskimäärin vain 10–30 prosentin luokkaan. Suhteellisesti eniten puolustusmenoja supisti tuolloin Yhdysvallat, missä niiden BKT-osuus supistui kuudesta prosentista alle neljään prosenttiin.