Entiset neuvostotasavallat Keski-Aasiassa
Talousvaikeudet
Keski-Aasian entiset neuvostotasavallat kärsivät 1990-luvulla samanlaisista poliittisen ja talousjärjestelmän romahduksen seurausvaikutuksista kuin entisen Neuvostoliiton muutkin osat. Ympäristöongelmat olisivat vaatineet pikaisia korjaustoimia, mutta talousvaikeudet eivät sellaisia mahdollistaneet. Neuvostoliiton ajalta totuttuun tapaan yhteyksiä pidettiin vielä mieluummin Moskovaan kuin naapurimaihin.
Kazakstan
Kazakstan on Keski-Aasian entisistä neuvostotasavalloista suurin pinta-alaltaan ja luonnonrikkauksiltaan mutta myös ympäristöongelmiensa puolesta. Väestönlaskennassa 1993 asukkaita oli 17 miljoonaa, joista kazakkeja noin 40 prosenttia, venäläisiä 38 prosenttia ja loput lähinnä saksalaisia, ukrainalaisia ja uzbekkeja. Pinta-alan ollessa 2,7 miljoonaa neliökilometriä asutus on keskimäärin hyvin harvaa. Poliittiset olot pysyivät 1990-luvulla verraten rauhallisina.
Uzbekistan
Uzbekistanissa oli 1990-luvun puolivälissä 22,4 miljoonaa asukasta, joista 90 prosenttia oli muslimeja. Suurista luonnonrikkauksista huolimatta yhteiskunta oli hyvin epävakaa, ja radikaalien muslimiliikkeiden voima oli kasvussa erityisesti tiheään asutussa Ferganan laaksossa.
Tadshikistan
Afganistanin sisällissota ulotti pahiten vaikutuksensa Tadshikistaniin, joka kärsi sisäisistä taisteluista koko 1990-luvun. Venäjän armeija vastasi siellä edelleen pääosin järjestyksen pidosta.
Turkmenistan
Turkmenistan pysytteli Venäjän johtaman yhteistyön ulkopuolella lähinnä suurten öljy- ja maakaasuvarojensa ansiosta. Valtiota hallittiin diktatuurisin ottein.
Runsaat luonnonvarat, pahoja vesiongelmia
Keski-Aasian entiset neuvostotasavallat taantuivat taloudellisesti 1990-luvulla, vaikka niistä monilla on ollut runsaat luonnonvarat. Yhteistä niille oli yhteiskunnallinen epävakaus, joskin avoimilta sodilta säästyttiin. Alueen pahimpia ongelmia on yhä ympäristön pilaantuminen, joka näkyvimmin on tullut ilmi Aral-järven kuivumisena. Poliittista jännitystä maiden välillä aiheutti luonnonvarojen epätasainen jakautuminen.