Venäjän asevoimat
Suuri armeija federaation ulkopuolella
Neuvostoliiton hajottua jäi vuonna 1992 Venäjän asevoimiin noin 2,7 miljoonaa sotilasta, joista asevelvollisia oli 1,5 miljoonaa. Suuri osa Venäjän joukoista oli vielä sijoituspaikoillaan federaation alueen ulkopuolella tai parhaillaan siirtymässä kotimaahansa. Merkittävä määrä Neuvostoliiton asevoimiin kuuluneista sotilaista jäi myös uusiin itsenäistyneisiin valtioihin, ja osa joukoista hajotettiin vanhoilla sijoituspaikoillaan.
Asevoimat sekasorron tilassa
Venäjän asevoimat olivat 1990-luvun puolivälissä sekasortoisessa tilassa. Vaikka joukko-osastojen kirjoilla saattoi olla paljon sotilaita, vain pientä osaa joukoista koulutettiin tehokkaasti ja ylläpidettiin toimintakuntoisena. Paljon varusteita myytiin tai katosi, ja sotateollisuuden tuotanto lähes pysähtyi tilausten ja budjettivarojen puutteessa. Toisaalta Neuvostoliiton jäljiltä varastoissa oli suuret määrät aseita ja ampumatarvikkeita, joita ei enää ollut varaa huoltaa ja korjata. Joukkojen sotavarustuksen kunto heikkeni koko 1990-luvun, sillä myöskään uudishankintoja ei enää tehty.
Henkilöstöongelmia
Asevelvollisia tuli kutsuntoihin hyvin vähän, alle 20 prosenttia ikäluokasta, ja lopulta palvelukseen astuvat alokkaat olivat peruskoulutukseltaan ja terveydentilaltaan verraten heikkoa ainesta. Monet nuoret ja hyvän koulutuksen saaneet upseerit hakeutuivat siviilitöihin, sillä inflaation johdosta palkkojen ostoarvo heikkeni jatkuvasti. Kaikenlainen kurittomuus ja korruptio vaivasi varuskuntien toimintaa, ja nuorempien asevelvollisten kiusaaminen oli yleistä.
Määrärahojen puute
Vuonna 1996 Venäjän asevoimissa oli 1,3 miljoonaa sotilasta, joista asevelvollisia oli noin 380000. Parhaiten varustettuja ja koulutettuja joukkoja oli keskitetty Kaukasian suunnalle. Huolimatta edelleen runsaasta sotavarustuksesta joukkojen toimintakyvyssä oli pahoja puutteita, sillä määrärahojen puutteen vuoksi ei suuria harjoituksia enää järjestetty ja sotilaat keskittyivät lähinnä varuskuntien arkipäiväisiin ylläpitotehtäviin.