Tshekkoslovakian samettivallankumous
Kehitys ei-kommunistiseen hallintoon
Kylmän sodan loppuvuosina Tshekkoslovakian kommunistinen hallitus piti maata tiukassa otteessa, jotta vuonna 1968 Varsovan liiton joukkojen miehitykseen johtanut kehitys ei toistuisi. Maan talous samalla kitui uudistuksien viivästyessä, ja useat kulttuurivaikuttajat muuttivat ulkomaille.
Syksyllä 1989 kommunistihallinnon kaatamista vaatinut liikehdintä alkoi verraten myöhään, vasta marraskuun puolivälin jälkeen. Hallitus hajotti mielenosoituksen Prahassa 17.11. väkivaltaisesti, mutta siitä huolimatta mielenosoitukset yhä voimistuivat. Marraskuun lopulla kommunistipuolue salli monipuoluejärjestelmän, ja joulukuussa pidettiin vapaat vaalit, jotka johtivat ei-kommunistisen hallituksen muodostamiseen.
Tshekkoslovakian jakautuminen
Tshekkien ja slovakkien väliset vanhat jännitteet johtivat vuonna 1992 maan jakamisen kahtia Tshekin tasavaltaan ja Slovakiaan. Näistä tshekkien alue on väkiluvultaan kaksi kertaa suurempi ja taloudellisesti vahvempi, ja siellä sijaitsee maailmanlaajuisesti tunnettu Prahan kaupunki. Toisaalta Slovakiaan oli rakennettu kylmän sodan aikana runsaasti raskasta teollisuutta.