Itä-Aasian rannikoiden teollistuvat valtiot
Etelä-Korea ja Taiwan
Etelä-Korea ja Taiwan ovat jo jonkin aikaa kuuluneet maailman johtavien elektroniikan valmistajien joukkoon, ja niillä muutakin teollisuutta merkittävässä määrin. Molemmat ovat myös osia jaetuista valtioista, joten niitä rasittavat poliittiset jännitteet naapurinsa kanssa ja siitä aiheutuvat suuret sotilasmenot.
Aasian ”pikku tiikerit”
Väkiluvultaan ja yhä enemmän myös tuotantokyvyltään suuriin rannikkovaltioihin sisältyvät Thaimaa, Indonesia ja myös viime vuosina taloudellisen vaurastumisen aloittanut Vietnam. Toisaalta Kaakkois-Aasiassa on useita pieniä ja vauraita ”saarekkeita”, esimerkiksi Singapore, joilla on merkitystä laajan talousalueen puitteissa. Näillä ”Aasian pikkutiikereiksi” sanottujen valtioiden muodostamalla alueilla Kiinan taloudellinen vaikutusvalta on ollut huomattava muun muassa runsaan ulkokiinalaisen väestön ansiosta. Kiinalaisväestöllä on monessa maassa omistuksessaan paljon pääomia ja merkittäviä yrityksiä.
Yhdysvaltojen sotilaalliset intressit
Tuolla turvallisuuspoliittisesti ja strategisesti merkittävällä alueella Yhdysvallat on pyrkinyt pitämään suuria sotavoimia, etenkin vahvaa laivastoa. Viime vuosina amerikkalaisissa arvioissa on usein esitetty, että Kaakkois-Aasian suhteellinen tärkeys jälleen korostuu. Tästä osoituksena on Yhdysvaltojen lisääntynyt sotaharjoitustoiminta ja liittolaissuhteiden vahvistaminen monien Kiinan naapurimaiden kanssa. Kiinalaisen näkemyksen mukaan Yhdysvallat pyrkii näin patoamaan Kiinan vaikutusvaltaa samaan tapaan kuin tapahtui kylmän sodan aikoihin 1970-luvulle asti.
Kaakkois-Aasian geopoliittiseen alueeseen liittyvät läheisesti myös Australia ja Uusi-Seelanti, jotka toimivat sotilasalalla yhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa.