Maailman uudet voimakeskukset
G-8
Länsimaiden taloudellista ja poliittista ylivoimaa 1990-luvulla kuvasti maailmantaloutta ohjaavien taloudellisten järjestöjen hallinnan lisäksi monien epävirallisten kokousten pitäminen suljetuissa kokoonpanoissa. Näistä tärkeimpiä oli kehittyneiden teollisuusmaiden ns. G-7 -ryhmä, johon kuuluivat Yhdysvallat, Japani, Saksa, Iso-Britannia, Ranska, Italia ja Kanada. Ryhmä piti säännöllisesti kokouksia, joissa päätettiin yhteisistä toimista etenkin talouden alalla. Viime vuosina myös Venäjä on osallistunut sen toimintaan, jolloin on käytetty nimitystä G-8.
G-20
Läntisten teollisuusmaiden hallitseman ryhmittymän haastajaksi alkoi kohota ”voimistuvien talouksien” maaryhmä, johon luettiin kuuluvaksi lähinnä Kiina, Intia, Brasilia, Venäjä, Indonesia, Meksiko ja Turkki. Tämän ryhmittymän taloudellinen tuotantokyky oli vuonna 2000 vain puolet G-7:stä, mutta jo silloin arvioitiin, että 20 vuoden kuluessa voimasuhteet tulevat tasoittumaan. Kehitys nopeutui niin, että G-7/G-8:n merkitys heikkeni, ja sen toimintaa alettiin jo vuonna 2008 alkaneen talouskriisin oloissa korvata laajemmalla 20 maan kokoonpanolla (G-20).
Kehittyvät taloudet
Uusien talousmahtien ryhmittämisessä ja nimeämisessä on monia vaihtoehtoja. Brasilian, Venäjän, Intian ja Kiinan ryhmästä on käytetty englanninkielen mukaan alkukirjaimista saatua lyhennettä BRIC-maat. Maailmantalouden kasvaessa 5,2 prosenttia vuonna 2007 Kiinan talouskasvu oli silloin 11, Intian 9 ja Venäjän 8 prosenttia. Tähän maaryhmään on viime vuosina lisätty myös Etelä-Afrikka, jolloin käytetään nimitystä BRICS.
Aasian voimistuva talous
aantieteellisin perustein voidaan uudeksi voimakeskukseksi nimetä Aasia, missä asuu yhteensä 3,6 miljardia ihmistä, siis yli puolet koko maailman väkiluvusta (6,8 mrd). Aasian voimakeskuksena on 1,3 miljardin asukkaan Kiina. Myös Intiassa on yli miljardi asukasta. Monien Aasian maiden taloudellinen voima on viime vuosina kasvanut selvästi nopeammin kuin maailmantalous keskimäärin, ja tämä kehitys heijastuu myös poliittisen vallan kasvuun.
Laajan, Aasian ja Tyynen meren alueen kattavan talousyhteistyön järjestönä on APEC. Lisäksi Kaakkois-Aasian mailla on yhä tiivistyvää yhteistyötä ASEAN-järjestön puitteissa.
Kuva: Wikimedia