Strategiset raaka-aineet
Kansainvälisen kilpailun kohteena
Strategisiksi nimitetään sellaisia raaka-aineita, jotka ovat tärkeitä tuotannolle ja sodankäynnille ja joista on siinä määrin niukkuutta, että ne ovat kansainvälisen kilpailun kohteina. Raaka-aineiden tärkeys on vaihdellut suuresti riippuen ajankohtaisesta tuotantotekniikasta ja raaka-aineiden käytettävyydestä. Runsaat hiilivarat yhdistyneinä rautamalmin hyvään saatavuuteen mahdollistivat teräksentuotannon ja nostivat aikanaan Englannin, Ranskan, Saksan ja Yhdysvallat maailman teollisen tuotannon kärkimaiksi.
Öljyn merkitys säilyy
Historian kuluessa ovat merkittäviksi raaka-aineiksi vuorollaan nousseet kupari, rauta, hiili, öljy, uraani ja uusimpina erikoismetallit, joita käytetään kehittyneen elektroniikan valmistukseen. Myös jalometallit ja timantit kuuluvat strategisten raaka-aineiden ryhmään. Vielä toisen maailmansodan aikana rauta ja hiili olivat tärkeitä ja tavoiteltuja raaka-aineita, mutta nykyisin niistä ei vallitse niukkuutta. Sen sijaan öljy on yhä säilyttänyt suuren merkityksensä.
Raaka-aineet ja suurvaltapolitiikka
Venäjällä, Kiinalla ja Yhdysvalloilla on alueillaan runsaasti strategisia raaka-aineita, mutta millään niistä ei ole kaikkia laatuja riittävästi oman taloutensa käyttöön. Siksi raaka-aineiden saatavuus on yhä suurvaltapolitiikan tärkeimpiä kysymyksiä.
Kiina on jo tällä hetkellä maailman suurin raaka-aineiden tuoja. Kiina käyttää erittäin paljon raakaöljyä sekä metalleista muun muassa kuparia, sinkkiä, tinaa ja rautamalmia, ja kulutuksen kasvun arvioidaan jatkuvan. Myös Intia on lisännyt voimakkaasti kysyntää maailman raaka-ainemarkkinoilla kehittäessään talouttaan.
Kiinan maametallit
Metallien kysyntä myötäilee vahvasti maailman talouskehitystä, ja vakiintuneet tuottajat kykenevät tyydyttämään kysynnän tavanomaisten metallien osalta. Sen sijaan vallitsee niukkuutta monista erikoislaaduista, erityisesti elektroniikkateollisuuden tarvitsemista ”maametalleista”. Niiden tuotannossa Kiinan asema on niin keskeinen, että se voi myös tarvittaessa säännöstellä vientikauppojaan.
Huoltovarmuus ongelmana
Yleisesti arvioidaan, että kamppailu raaka-aineista kiristyy lähivuosina, jolloin raaka-aineiden hinnat asettuvat entistä korkeammalle tasolle ja saatavuus ajoittain vaikeutuu. Etenkin vahvasti vientiin perustuvassa kansantaloudessa, kuten Suomessa, raaka-aineiden toimitusvarmuus on keskeinen kysymys, jonka hoitamiseen tarvitaan tehokkaita huoltovarmuuden turvaamisen alaan kuuluvia toimia.
EU:n toimenpiteet
Maailman raaka-ainemarkkinoiden epävarmuuteen vaikuttaa suuresti se, että monet tuottajat ovat poliittisesti epävakaita valtioita, eikä tähän tilanteeseen ole odotettavissa pikaista parannusta. Toisaalta on merkille pantavaa, että raaka-aineiden saatavuus on maailmanmarkkinoilla pääpiirtein turvattu, mutta niiden hinta saattaa kohota korkeaksi. Vakavien kansainvälisten kriisien sattuessa tulee kokemuksien mukaan nopeasti puutetta erityisesti uusimman sotilasteknologian tarvitsemista raaka-aineista.
Raaka-aineiden saatavuutta voidaan kansallisin toimin varmistaa ennen kaikkea kierrätystä tehostamalla ja strategisten raaka-aineiden varmuusvarastoinnilla. Toisaalta Euroopan unionin puitteissa yhteisellä ulko- ja turvallisuuspolitiikalla sekä kauppapolitiikalla pyritään varmistamaan, ettei EU-alue joudu boikottien tai hintakartellien kohteeksi.