Brasilia nousevana talousmahtina
Etelä-Amerikan suurvalta
Brasilia on Etelä-Amerikan suurin valtio sekä 190 miljoonalla asukkaallaan että laajalla pinta-alallaan. Se on myös maailmanmittakaavassa merkittävä.
Sotilasdiktatuurin kauden ja sen jälkeisen epävakaan jakson jälkeen Brasilian talous onnistuttiin vakauttamaan 1990-luvun puolivälissä, mutta vuosikymmenen lopulla tuli muun muassa Aasian talouskriisistä aiheutuneita takaiskuja. Yhteiskunnallinen uudistustyö jatkui presidentti Lula da Silvan kaudella vuodesta 2002 alkaen, ja siihen liittyi jälleen suotuisaksi kääntynyt talouskehitys.
Monipuolinen talouden rakenne
Brasilian talouden rakenne on monipuolinen sisältäen sekä vahvaa teollisuutta että maataloustuotantoa. Muun muassa lentokonetuotanto on maailman kolmanneksi laajinta.
Ripeä talouskasvu on nostanut sen maailmantilastoissa BKT:lla mitattuna kahdeksannelle sijalle, millä varmistuu paikka päätöksenteon huippupaikoille.
Poliittinen vaikutusvalta lisääntyy
Myös poliittisesti Brasilia on lisännyt vaikutusvaltaansa. Suhteet ovat tiivistyneet erityisesti Euroopan unioniin, Kiinaan ja Intiaan, minkä lisäksi Brasilialla on jo ennestään hyvät yhteydet moniin Afrikan maihin ja Yhdysvaltoihin. Brasilia nähdään nykyisin maailman foorumeilla selvästi latinalaisen Amerikan johtavana maana.
Yhteiskunnallinen eriarvoisuus on hitaasti tasoittumassa, mutta kehityksen hitauteen ollaan köyhän kansanosan keskuudessa edelleen tyytymättömiä. Maaseudulla korruptio on yleistä, ja kaupunkien slummeissa valta on usein rikollisjärjestöillä. Hallitus on viime aikoina koventanut otteita rikollisliigojen vastaisissa kampanjoissa, näyttävimmin Rio de Janeirossa.