Latinalaisen Amerikan tulevaisuuden näkymät
Yhteiskunnan kehitys hidasta
Monessa latinalaisen Amerikan maassa 2000-luvun alku on ollut talouskasvun ja sosiaalisen nousun aikaa. Luvattujen uudistuksien hitauteen kyllästyminen on kuitenkin yleistä, sillä talouskasvun hyöty ei tavoita köyhimpiä slummeissa tai syrjäisellä maaseudulla asuvia ihmisiä.
Uusina ongelmina on luonnonvarojen riisto ja ympäristön saastuminen. Hallinnossa korruptio on tavallista, ja väkivaltainen rikollisuus rehottaa, joten yhteiskunnallisen tilanteen nopeaa parannusta ei ole yleisesti näkyvillä.
Odotukset tulevaisuudesta hyvät
Noista ongelmista huolimatta tulevaisuuden odotukset ovat hyvät, varsinkin jos niitä verrataan viime vuosisadan loppupuoliskoon, jolloin elintaso selvästi laski monissa maissa. Silloin seurauksena oli sisäisiä taisteluita, joiden yhteydessä valtaan nousseet diktatuurit kohtelivat väestöä erittäin kovakouraisesti. Nyt ei olla samanlaisessa tilanteessa, vaikka muutamissa maissa edelleen toimii kapinaliikkeitä eivätkä yhteiskunnat suinkaan ole vapaita korruptiosta.
Yhdysvaltojen vaikutusvalta heikkenee
Viime vuosien poliittisessa kehityksessä merkillepantavaa on monien Etelä-Amerikan maiden irtautuminen Yhdysvaltojen määräysvallasta. Tilalle on kehitetty suhteita erityisesti Euroopan unioniin ja Kiinaan. Yhdysvallat tukee edelleen muun muassa Kolumbiaa myös asevoimin. Sen sijaan Kuuban, Venezuelan, Ecuadorin ja Bolivian ”sosialistinen ryhmä” on selvästi Yhdysvaltoja vastaan. Tästä asetelmasta seuraa jännitystä mutta ei välttämättä avoimia vihollisuuksia.
Latinalaisen Amerikan suuret maat pyrkivät noudattamaan puolueettomuutta suhteissaan Yhdysvaltoihin ja muihin suurvaltoihin. Tällä arvioidaan olevan rauhoittava vaikutus koko maanosan tilanteelle.