Saddam Husseinin kukistuminen ja miehityksen alku
Bagdadin kukistuminen
Yhdysvaltojen joukot valtasivat Bagdadin kansainvälisen lentokentän huhtikuun alkupäivinä ja jatkoivat siitä kohti suurkaupungin keskustaa. Symbolisesti merkittävä tapahtuma oli Saddam Husseinia esittäneen patsaan kaataminen Bagdadin keskustassa 9. huhtikuuta. Tapahtuman näyttäminen televisiossa oli merkki hallinnon kukistumisesta, vaikka hajanaiset taistelut Irakin pohjoisosissa vielä jatkuivatkin lähiviikkojen aikana.
Päättyikö sota?
Presidentti Bush julisti varsinaiset sotatoimet päättyneiksi 1. toukokuuta puheessaan lentotukialus Abraham Lincolnin kannella. Samalla hän onnitteli kotiin palaavia ensimmäisiä joukkoja hyvin suoritetusta tehtävästä.
Sotilaallisen voiton hohtoa himmensi se, että Irakin johto oli lähes kokonaisuudessaan paennut pääkaupungista eikä sen olinpaikkaa tiedetty. Vieläkin vakavampaa oli järjestyksenpidon romahtaminen, sillä Bagdadissa ja monissa muissa kaupungeissa alkoi laajamittainen ryöstely ja julkisen omaisuuden tuhoaminen. Kansainvälisesti huomiota herätti etenkin korvaamattomien muinaisaarteiden katoaminen tai tuhoutuminen Bagdadin kirjastoissa ja museoissa.
Miehityshallinto vaikeuksissa
Yhdysvaltojen hallitus ja asevoimat olivat heikosti valmistautuneet sotatoimien päättymisen jälkeiseen aikaan. Sotilasjohto ei kiirehtinyt organisoimaan tehokasta miehityshallintoa, eivätkä taistelujen väsyttämät joukot olleet innokkaita ryhtymään poliiseiksi.
Irakilaisten vastarinnan yhä kasvaessa jouduttiin luvattua joukkojen kotiuttamista lykkäämään, mikä myös heikensi sotilaiden halukkuutta asettaa henkensä alttiiksi uusille vaaroille. Liittoutumalle jäi Irakin miehitystehtäviin noin 150 000 sotilasta.