Yhdysvaltojen ja Irakin välinen konflikti
Irak maalitauluksi
Yhdysvalloissa Irakin vastaiset toimenpiteet saivat vauhtia keväällä 2002. Yleisesti arvioitiin, että presidentti Bush oli päättänyt kukistaa Saddam Husseinin ja toiminta voisi alkaa hyvinkin nopeasti. Lehdistöön ilmestyi arvioita erilaisista vaihtoehdoista ja niiden vaatimista voimista.
Useissa kriittisissä arvioissa kiinnitettiin huomiota Lähi-idän kokonaistilanteen merkitykseen ja sotatoimiin liittyviin suuriin riskeihin sekä epäiltiin Yhdysvaltojen resurssien riittävyyttä nopeaan toimintaan. Myöskään väitteitä Irakin ja etenkin sen johtajan Saddam Husseinin vaarallisuudesta ei täysin hyväksytty, sillä Irak oli ollut jo kauan tarkan seurannan ja saarron alaisena. Lisäksi sitä oli jatkuvasti pommitettu.
Arabimaat vastahakoisia
Irakin naapurimaat torjuivat alueensa käytön sotatoimiin Irakia vastaan. Arabimaiden kannanotoissa kehotettiin Yhdysvaltoja ensin lopettamaan tukensa Israelille ja vasta sitten keskustelemaan muista toimista. Arabiliiton kokouksessa Irakille ilmaistiin tukea hyökkäämistä vastustavalla julkilausumalla.
Liittolaiset epäröivät
Myös eurooppalaiset liittolaiset Englantia ehkä lukuun ottamatta suhtautuivat kielteisesti asevoiman käyttöön. Sitä ei olisi pidetty enää syyskuun 2001 terrori-iskujen oikeuttamana itsepuolustustoimena. Vaadittiin pitäviä näyttöjä Irakin yhteyksistä al-Qaidaan, mutta niitä ei löytynyt.
Kysymys Irakin vastaisista toimista jäi keväällä 2002 taka-alalle sekä Lähi-idän yleistilanteen kehityksen että Yhdysvaltojen hallinnon sisäisten erimielisyyksien vuoksi.