Yhdysvaltojen yritykset YK:n tuen saamiseksi
Kysymys joukkotuhoaseista
Syksyllä 2002 Yhdysvaltojen hallitus pyrki YK:ssa saamaan päätökset Irakin pakotteiden ja joukkotuhoaseiden valvonnan kiristämiseksi. Turvallisuusneuvostossa ei kuitenkaan ollut halukkuutta uhkavaatimuksen esittämiseen tai valtuuksien antamiseen Yhdysvaltojen johtamalle toiminnalle.
Presidentti Bush esitti yleiskokoukselle selkeän vaatimuksen ryhtyä toimintaan Irakia vastaan tai muuten Yhdysvallat toimisi tarvittaessa yksin. Hän syytti Irakia joukkotuhoaseiden kehittämisestä ja hallussapidosta sekä terroristien suojelemisesta, joskaan hän ei pystynyt esittämään mitään vakuuttavia todisteita väitteidensä tueksi.
Turvallisuusneuvostossa erimielisyyttä
Yhdysvaltojen painostus YK:ta kohtaan jatkui tuottamatta kuitenkaan selvää tulosta. Vuoden 2003 alussa YK:n piirissä käytiin sitkeitä väittelyjä Yhdysvaltojen esittämien vaatimusten ja varovaisempaa toimintalinjaa suosittaneiden valtioiden välillä. Turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenmaista amerikkalaisia tuki vain Iso-Britannia, kun taas Ranska, Venäjä ja Kiina eivät pitäneet Irakin vastaisen sodan aloittamista oikeutettuna. Euroopan unionin maista torjuvaan kantaan yhtyi myös Saksa.
Asetarkastajia Irakiin
Turvallisuusneuvosto antoi kansainvälisen ydinaseiden valvontaviraston IAEA:n selvittää, onko Irak luopunut joukkotuhoaseista. YK:n tarkastajat olivat jo vuodesta 1991 valvoneet tarkastuksillaan, että Irakin joukkotuhoaseiden kehittely oli lopetettu ja kemiallisten aseiden varastot tuhottu.
Yhdysvallat ei kuitenkaan uskonut Irakin selityksiä eikä asetarkastajien raportteja vaan pyrki osoittamaan, että Irak on harhauttanut tarkastajia ja jatkanut joukkotuhoaseiden kehittelyä. Tämä ei kuitenkaan vakuuttanut kansainvälisiä tarkkailijoita, sillä todisteet osoittautuivat hatariksi.