Arviot terrorismin vastaisen sodan tuloksista vaihtelevat
Terroristit väistyivät
Yhdysvallat hyökkäsi syksyllä 2001 Afganistaniin karkottaakseen sieltä saudiarabialaisen terroristijärjestö al-Qaidan tukikohdat. Tämä tavoite saavutettiin verraten helposti, ja samalla Afganistaniin tuotiin länsimielinen hallinto talibanien tilalle. Terroristeja ei kuitenkaan tuhottu, vaan heidän toimintansa siirtyi Pakistanin puolelle rajaa sekä moniin Lähi-idän ja Afrikan maihin, muun muassa Jemeniin ja Somaliaan.
Afganistanin ja Pakistanin rajaseuduilta alkanut talibanien johtama vastarintaliike on vuosien kuluessa voimistunut ja levittäytynyt laajoille alueille, minkä johdosta Afganistanin hallitusta tukevia länsimaiden joukkoja on koko ajan lisätty. Mitään ratkaisua ei Afganistanissa ole kuitenkaan näköpiirissä, ja Pakistanin tilanne on käynyt entistä epävakaammaksi.
Yhdysvallat suojautui
Toisaalta Yhdysvalloissa ei ole tapahtunut lähes kymmeneen vuoteen vakavia terrori-iskuja. Siihen selitykset vaihtelevat suuresti. Joidenkin mielestä presidentti Bushin julistama strategia terroristien tukikohtien tuhoamiseksi voimakkailla sotatoimilla on estänyt uudet iskut, kun taas toiset korostavat kotimaan turvallisuuden parantamisen ja tiedustelun tehostamisen merkitystä. Useat terrorismin torjunnan asiantuntijat pitävät Afganistanin ja erityisesti Irakin sotia virheenä, koska ne ovat lisänneet terroristien kannatusta ja sitoneet tarpeettomasti Yhdysvaltojen voimavaroja.
Yhdysvaltojen voimat sitoutui
Terrori-iskuista syksyllä 2001 alkaen Yhdysvallat on sitoutunut kaukaisissa maissa jatkuviin ja laajoihin sotatoimiin, jotka ovat suuresti kuluttaneet varoja ja arvovaltaa. Kun ”terrorismin vastaisen sodan” sodan loppua ei ole näkyvissä, ei voida vielä arvioida sen lopullisia tuloksiakaan, mutta väliarviot ensimmäisestä vuosikymmenestä ovat olleet enimmäkseen kielteisiä.
Yhdysvalloissa on myös vaadittu sidonnaisuuksien vähentämistä erityisesti Lähi-idässä ja eteläisessä Aasiassa, jotta varoja voitaisiin suunnata muihin tärkeisiin kohteisiin. Niistä kotimaan tarpeet eivät ole suinkaan vähäisimpiä.