Reaktiot terrori-iskuihin Yhdysvalloissa ja ulkomailla
Sota terrorismia vastaan
Yhdysvaltojen presidentti julisti ”sodan terrorismia vastaan” ja kokosi sen käymiseen suuren liittokunnan. Yhdysvaltojen johtamat toimet käynnistyivät heti globaalissa puitteissa, sillä vastustajakin toimi maailmanlaajuisesti. Kuitenkin asevoimien toiminta alkuvaiheessa painottui lounaiseen ja eteläiseen Aasiaan, missä tiedettiin islamististen terrorijärjestöjen pitävän tukikohtiaan.
Al-Qaida
Syylliseksi syyskuun 2001 terrori-iskuihin nimettiin pian Osama bin Laden ja häntä avustaneiden arabien ylläpitämä organisaatio al-Qaida, joka tuolloin käytti pääasiallisena tukialueenaan Afganistania. Järjestöä syytettiin myös osallisuudesta moniin aikaisempiin terroritekoihin, ennen kaikkea Keniassa ja Tansaniassa vuonna 1998 Yhdysvaltojen lähetystöjä vastaan tehtyihin iskuihin.
Kansainvälinen tuki
Yhdysvallat sai YK:ssa helposti hyväksytyksi päätöslauselman, jossa tuomittiin terroriteot, vahvistettiin oikeus itsepuolustukseen ja kehotettiin YK:n jäsenmaita toimintaan terrorismia vastaan. YK:lle ei kuitenkaan suotu mitään käytännön operatiivisia johtamisvaltuuksia. Monet muutkin kansainväliset organisaatiot antoivat tukensa terrorisminvastaiselle toiminnalle.
Naton reaktiot
Sotilasliitto Nato julisti Yhdysvaltoihin tehdyn terrori-iskun hyökkäysteoksi, joka laukaisi keskinäisen avunantomekanismin ensi kertaa liiton historiassa. Käytännössä sotilaallinen toiminta jäi lähes kokonaan amerikkalaisten vastuulle.
Terrorismin vastainen sota pani alulle kehityksen, jonka puitteissa amerikkalaisia joukkoja lähetettiin toimintaan eri puolille maailmaa, ennen kaikkea Lähi-itään ja Keski-Aasiaan mutta lisääntyvästi myös Kaakkois-Aasiaan.
Sisäisen turvallisuuden tehostaminen
Kotimaan turvallisuuden tehostaminen sai Yhdysvalloissa heti terrori-iskujen jälkeen runsaasti varoja, ja myös lainsäädännöllä tehostettiin toimintaa. Väestön kriisitunnelmaa lietsoi myös pernaruttobakteereita levittäneiden kirjeiden ilmaantuminen useiden virastojen ja lehtitalojen postin joukkoon. Tekijää tai edes epäiltyjä ei pitkään aikaan saatu selville, vaikka liittovaltion poliisi organisoi erittäin laajan tutkinnan.