Talouden näkymät 2000-luvun alussa
Takaiskuja taloudessa
Yhdysvaltojen talouden kehitys 2000-luvun alussa oli monien odotuksia hitaampaa. Siihen vaikuttivat syyskuun 2001 terrori-iskujen aiheuttamat tappiot lentoliikenteelle, öljyn hinnan nousu sekä eräiden suurten yritysten konkurssit ja kirjanpitoepäselvyydet. Tällä kaikella oli voimakkaita negatiivisia heijastusvaikutuksia koko maailman talousnäkymiin.
Poliittiset paineet
Poliittiset paineet presidentti Bushia vastaan kasvoivat, ja vaadittiin pontevia toimia taloustilanteen korjaamiseksi. Lehdistössä esitettyyn kritiikkiin sisältyi myös ehdotuksia tehdä talouden piristämiseksi jotain näyttävää ulkopolitiikan alalla. Esimerkiksi nopea, voitollinen sota Irakia vastaan oli siltä kannalta tervetullut.
Hyökätäänkö Irakiin?
Tuotiin esille myös vaaroja, joita taloudelle koituisi kohoavien öljynhintojen ja suurten sotakustannusten vuoksi. Mahdollisen hyökkäyksen Irakia vastaan arvioitiin maksavan noin 80 miljardia dollaria, eikä kustannusten jakajiksi ollut tiedossa paljonkaan liittolaisia. Persianlahden sodasta 1991 aiheutuneista 60 miljardin dollarin kustannuksista Saudi-Arabia, Japani ja Saksa maksoivat 80 prosentin osuuden, mutta nyt ne kieltäytyivät vastaavanlaisesta rahoituksesta.