Yhdysvaltojen valta-asema kylmän sodan päätyttyä
Yhdysvaltojen hallitseva asema
Toisen maailmansodan päätyttyä Yhdysvallat hallitsi puolta maailman tuotannosta tärkeillä aloilla ja kohosi myös poliittisesti selvään johtoasemaan. Neuvostoliitto liittolaisineen ei pystynyt kilpailemaan läheskään tasavertaisesti vaikutusvallasta talouden ja kulttuurin aloilla, mutta sotilaallisesti itäblokki kykeni tasoittamaan voimasuhteita jo 1970-luvulla, kunnes 1980-luvulla Yhdysvaltojen johtama länsi jälleen ajoi ohi myös sotilaallisessa voimassa.
Yhdysvallat jää ainoaksi supervallaksi
Kylmän sodan päätyttyä Yhdysvallat jäi ”ainoaksi supervallaksi”, eikä näköpiirissä ollut vakavasti otettavaa haastajaa. Yhdysvallat kykeni hankkimaan selvän johtoaseman ns. uuden teknologian tuotannossa, erityisesti tietotekniikassa, ja siihen liittyen maailmanlaajuisen median hallinnan.
Yhdysvallat veti puoleensa tieteen ja kulttuurin lahjakkuuksia, ja maan korkeakoulut tuottivat hyvin koulutettuja johtajia ja asiantuntijoita talouselämän tarpeisiin.
Väestökehitys
Väestökehitys on ollut talouden kannalta edelleen suotuisaa, sillä ikäjakautumaltaan väestö on pysynyt maahanmuuton ja suuren syntyvyyden vuoksi nuorena verrattuna kilpailijamaihin. Viime vuosina on alettu kiinnittää huomiota siihen, että anglosaksinen tai yleensäkin eurooppalaisperäinen väestö suhteellisesti heikkenee taustaltaan latinalaisamerikkalaiseen tai aasialaisperäiseen verrattuna.
Kuva: PLBechly / Wikipedia