Talouden ja ympäristönsuojelun ratkaiseva merkitys
Sidonnaisuus raaka-aineisiin ja energiaan
Venäjän talouden kasvu oli 2000-luvun alussa nopeaa, vuodessa noin 5-8 prosenttia. Vuonna 2009 maailmantalouden kasvun pysähtyminen alensi tuntuvasti raaka-aineiden hintoja, jolloin Venäjän tuotannon arvo laski yli seitsemän prosenttia. Seuraavana vuonna raaka-aineiden hinnannousun myötä Venäjän talous alkoi jälleen kasvaa.
Vahva sidonnaisuus raaka-aineiden ja erityisesti energian tuotantoon on Venäjän talouden pahimpia ongelmia, ja osoittaa suuren riippuvuuden niiden vientikaupasta ja sitä kautta maailmantalouden suhdanteista. Yritykset tuotannon monipuolisuuden lisäämiseksi ovat toistaiseksi olleet tehottomia.
Perusrakenteet huonossa kunnossa
Toinen perustava ongelma on Venäjän taloudellisen ja yhteiskuntarakenteiden infrastruktuurin rappeutuminen. Neuvostoliiton aikaan rakennettua liikenneverkkoa ei ole pystytty modernisoimaan ja täydentämään tarvetta vastaavasti. Myös energiantuotannon vaatimat investoinnit ovat olleet alimitoitettuja.
Väestöongelma
Talouden ja yhteiskuntakehityksen riskeihin kuuluu myös väestön määrän supistuminen ja sairastelu. Ympäristön saastuminen heikentää myös merkittävästi väestön terveydentilaa. Monien yhteiskunnallisten ongelmien kasautuminen on vaikuttanut siihen, että Venäjän väestö on vähentynyt vuoden 1990 lähtöluvusta, lähes 150 miljoonasta vuonna 2010 noin 143 miljoonaan, ja negatiivisen kehityksen ennustetaan jatkuvan siten, että väkiluku vuonna 2020 olisi arviolta 130-140 miljoonan luokkaa.
Väestökehityksen ja siihen liittyen työvoiman saatavuuden kääntäminen positiiviseksi vaatisi terveydenhoitojärjestelmään suuria parannuksia. Niitä ei kuitenkaan ole näkyvillä, eivätkä tuloksia ole nopeasti aikaansaatavissa.
Ympäristön saastuminen
Lopulta ehkä ratkaisevimmin Venäjän tulevaisuuteen vaikuttaa ympäristön saastumisesta aiheutuvien ongelmien saaminen hallintaan sekä omalla että lähialueilla. Neuvostoliiton jäljiltä jäi perinnöksi monia alueita, joilla ympäristö oli saastunut terveydelle vaaralliseksi, puhumattakaan perustavista ongelmista, joita on liittynyt kaupunkien ja teollisuuskeskittymien saastumiseen. Näiden korjaaminen vaatii
merkittäviä taloudellisia uhrauksia ja myös asenteiden muutosta.