Laaja konfliktivyöhyke eteläisessä Aasiassa
Turvallisuuspoliittinen keskinäisriippuvuus
Välimerestä Kaakkois-Aasiaan ulottuvaa laajaa vyöhykettä oli aiheellista tarkastella yhtenäisenä konfliktialueena, sillä energiakysymykset, muslimimaailman sisäiset ongelmat ja Yhdysvaltojen interventiot sitovat noita alueita turvallisuuspoliittisesti keskinäisriippuvuuteen joko liittolaisina tai
vastustajina.
Kiista Kashmirista
Kaikkein vaarallisin on ollut Intian ja Pakistanin välinen kiista Kashmirista, mihin liittyvät laajemminkin maiden väliset kiistakysymykset. Suuret joukkojen keskitykset rajaseuduille ja uhkailut ydinaseilla ovat horjuttaneet koko eteläisen Aasian vakautta ja pakottaneet myös ulkopuoliset maat toimiin sodan uhkan vähentämiseksi.
Intian ja Pakistanin sodan uhka
Keväällä 2002 jälleen kiristyneen tilanteen johdosta ulkomaat ja kansainväliset järjestöt aktivoituivat poikkeuksellisen vilkkaaseen välitystoimintaan, kun avoimen sodan vaara Intian ja Pakistanin rajoilla oli ilmeinen. Sodan alkaminen olisi vaarantanut Yhdysvaltojen johtamat toimet al-Qaidaa vastaan, joten se ryhtyi painostamaan voimakkaasti kriisin osapuolia luopumaan sotatoimista.
Kesällä 2002 jännitys Kashmirin ja Intian välillä jatkui, miljoona sotilasta pysyi asemissaan taisteluvalmiina ja välikohtauksia tapahtui päivittäin. Kansallismieliset ja uskonnollisesti radikaalit ryhmittymät ovat tulleet vaikutusvaltaisiksi noissa molemmissa ydinasemaissa, mutta välitön sodan vaara on onnistuttu välttämään.