Kehitysyhteistyö uusissa oloissa
Kansainväliset sitoumukset
Suomi on kansainvälisesti sitoutunut kehitysyhteistyömäärärahojen korottamiseen 0,7 prosentin osuuteen bruttokansantuotteesta vuoteen 2015 mennessä. Välitavoitteeksi Suomi hyväksyi Eurooppa-neuvoston vuonna 2005 tekemän päätöksen saavuttaa 0,51 prosentin minimitavoite vanhoille jäsenmaille vuoteen 2010 mennessä.
Vuoden 2011 budjetin mukaan Suomi käyttää julkiseen kehitysyhteistyöhön varoja yhteensä 1 074 miljoonaa euroa. Näistä kuluu varsinaiseen kehitysyhteistyöhön 844 miljoonaa euroa ja muuhun julkiseen kehitysyhteistyöhön 239 miljoonaa euroa. Siihen sisältyvät kehitysyhteistyön hallintomenot, osuus EU:n kehitysyhteistyöbudjetista, pakolaisten vastaanotto ja maksuosuudet muille kansainvälisille järjestöille. Näiden kokonaissumma on 0,58 % bruttokansantuotteesta.
Painopiste Afrikassa
Avustusrahojen suuntaamisessa otetaan huomioon EU-maiden päätös ohjata vähintään puolet kehitysrahoituksen kasvusta Afrikkaan. Lisäksi Suomen periaatteena on kaikkein köyhimpien maiden osuuden kasvattaminen, pyrkimys pitkäaikaisiin hankkeisiin sekä kumppanimaiden omien suunnitelmien ja kansainvälisten organisaatioiden yhteistyön huomioonottaminen.
Suomi on sitoutunut pitkäjänteiseen yhteistyöhön useissa Itä-Afrikan maissa sekä Nepalissa, Nicaraguassa ja Vietnamissa. Lisäksi ohjelmassa on humanitaarista apua kriiseistä toipuville maille, ja apua voidaan suunnata nopeasti myös luonnonkatastrofien tuhojen korjaamiseen ja yhteiskunnallisen tilanteen vakauttamiseen.