Keskustelu Yhdysvalloissa maailmantilanteen näkymistä
Demokratian lopullinen voitto?
Yhdysvalloissa virisi 1990-luvulla keskustelua maailmantilanteen näkymistä kylmän sodan päättymistä seuranneen siirtymävaiheen jälkeen. Liberaalien tai uuskonservatiivien selitysmallien mukaan demokratia oli lopullisesti voittanut ja Yhdysvaltojen menestys kylmässä sodassa toimi esimerkkinä koko maailmalle siitä, ettei totalitaarisilla tai sosialistisilla yhteiskuntajärjestelmillä olisi enää tulevaisuutta.
Uskonto tai kulttuurierot
Uskontoon tai kulttuurieroihin perustuvat selitykset pyrkivät kuvaamaan tapahtunutta kehitystä ja meneillään olevia konflikteja sekä hahmottamaan sen perusteella maailman ryhmittymistä vanhojen sivilisaatioiden tai kulttuurien mukaisiin suuralueisiin. Muslimimaailman ja kristittyjen tai juutalaisten hallitsemien alueiden välisten rajavyöhykkeiden arvioitiin olevan erityisen herkkiä konflikteille, kuten oli juuri koettu Jugoslavian hajoamissotien yhteydessä tai Israelin ja palestiinalaisten välisissä ristiriidoissa.
Geopoliittiset tekijät
Esille nostettiin myös geopoliittiset tekijät, jotka ovat ennenkin olleet suurvaltapolitiikan käyttöaineena. Uudessa tilanteessa keskeiseen asemaan maailmanpolitiikassa oli nousemassa Lähi-itä ja Keski-Aasia, koska siellä sijaitsee yli kaksi kolmasosaa maailman öljyperäisistä energiavaroista ja se on myös suurten sivilisaatioiden tai kulttuurien kohtauspaikka. Näytti siltä, että maailmanpolitiikan tärkein konfliktialue tulisi olemaan tuolla “uudella maailmanmittakaavan Balkanilla”, johon suurvaltojen intressit kohdistuivat.
Kuva: Wikimedia