Poliittisten ideologioiden haalistuminen
Ideologiat ja talousjärjestelmät
Vahvoista poliittisista ideologioista 1900-luvulla kukistuivat toisessa maailmansodassa jo fasismi ja sen sukulainen kansallissosialismi eli natsismi. Voittajavallat levittivät oman ideologiansa hallitsemilleen alueille.
Yhdysvallat kamppaili liberaalin demokratian ja kapitalistisen talousjärjestelmän puolesta käyttäen ”vapaan maailman” tai ”lännen” tunnuksia. Läntiseen liittokuntaan kuului taloudellisesti vahvoja valtioita, joista useimmat olivat olleet myös siirtomaavaltoja.
Neuvostoliiton johtama itäblokki
Neuvostoliitto vakiinnutti oman blokkinsa alueelle sosialismiin perustuvan poliittisen ja taloudellisen järjestelmän, jossa aluksi oli voimakkaita stalinismin piirteitä. Neuvostoliiton johtama ”sosialistinen leiri” pyrki esiintymään ”anti-imperialistisena” voimana, joka tuki siirtomaiden vapautumista. Neuvostoliiton johtaman ”itäblokin” hallitseminen perustui paljolti kommunistipuolueiden varaan myös sellaisissa maissa, joissa oli jätetty rinnalle vanhojen ”blokkipuolueiden”, esimerkiksi liberaalien tai talonpoikaispuolueiden jäänteitä. Tällainen järjestelmä vallitsi muun muassa Itä-Saksassa (DDR:ssä), Puolassa ja Unkarissa.
Ideologioiden hiipuminen
Vuosikymmenten kuluessa vanhojen ideologioiden voima hiipui. Näin kävi erityisesti itäblokissa, koska kansalaiset kokivat sosialistisen järjestelmän jäykistyneeksi, taloudellisesti tehottomaksi ja kansalaisvapauksia tukahduttavaksi. Myöskään läntisessä blokissa ei Yhdysvaltojen mallin mukainen ideologia pysynyt monessakaan maassa puhtaana. Esimerkiksi Länsi-Saksassa (Saksan liittotasavallassa) oli vahva sosialidemokraattinen puolue, ja myös oikeistoa edustaneet kristillisdemokraatit kannattivat käytännössä lähinnä ”sosiaalisen markkinatalouden” oppeja ja korostivat yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta.