Puola 1990-luvulla
Uudistuksia jo 1980-luvulla
Puolassa oli toteutettu vähittäisiä yhteiskunnallisia ja poliittisen järjestelmän uudistuksia jo 1980-luvulla, ja myös hallinnon vaihdos kommunistisesta monipuoluejärjestelmäksi alkaen vuodesta 1989 tapahtui asteittain. Entiset kommunistit, jotka nimittivät itsensä lähinnä sosialidemokraateiksi, pysyivät johtavissa asemissa useita vuosia. ”Menneisyydenhallinnassa” oltiin pitkään hyvin varovaisia, jotta ei synnytettäisi vakavia sisäisiä ristiriitoja arkistojen avautuessa.
Raju talousuudistus
Puolan erityisongelmana oli suuri velkamäärä läntisille rahoittajille. Se oli vuonna 1989 noin 40 miljardia US-dollaria. Toisaalta Puolan talous oli ollut lujasti sidoksissa Neuvostoliiton talouteen, mikä vaikutti 1990-luvulla edelleen haitallisesti talouden rakenteeseen. Talousjärjestelmän uudistus aloitettiin vuonna 1990 vapauttamalla hinnat, mistä seurasi raju inflaatio. Se köyhdytti kansaa ja synnytti laajalti tyytymättömyyttä uutta hallintoa kohtaan. Vuosikymmenen lopulla suuri osa Puolan taloudesta oli ulkomaalaisten omistuksessa, muun muassa pankkitoiminnasta noin 75 prosenttia läntisen pääoman hallinnassa.
Puoluekentän hajaannus
Talouden rakenteiden uudistaminen oli hidasta, joten poliittinen epävakaus jatkui ja kohdistui myös Solidaarisuus-liittoon, joka menetti nopeasti suosiotaan. Liikkeen pitkäaikainen johtaja Lech Walesa valittiin presidentiksi vuonna 1990. Seuraavan vuoden parlamenttivaaleissa puoluekentän hajaannus jatkui, minkä vuoksi hallitusten toimintakyky oli heikko.
Vuonna 1993 pidetyissä parlamenttivaaleissa sosialidemokraatit kohosivat suurimmaksi puolueeksi yli 20 prosentin ääniosuudella. Yhdessä talonpoikaispuolueen kanssa sai lähinnä entisten kommunistien hallitsema ryhmittymä parlamentin paikoista noin 60 prosenttia. Oikeistopuolueet jäivät silloin selvästi vähemmistöön, mutta jälleen vuosikymmenen lopulla ne kykenivät vaalivoittoon. Monipuoluejärjestelmän 15 ensimmäisen vuoden aikana entiset kommunistit ja yleensäkin vasemmisto olivat yleensä hallitsevassa asemassa.
Katolisen kirkon merkitys yhteiskunnallisena voimana pysyi suurena, ja sillä oli myös rauhoittava vaikutus puoluekenttään, joka muuten oli yhä erittäin epävakaa. Oikeistopuolueet olivat läheisessä liittosuhteessa kirkollisten piirien kanssa.
Länsisuuntaus voimistui
Lech Walesan jälkeen entinen kommunisti Aleksander Kwasniewski valittiin presidentiksi vuosien 1995-2005 ajaksi. Hänen taustansa ei estänyt jatkamasta ulkopolitiikassa länsisuuntausta, jonka tavoitteena oli EU:n ja Naton jäsenyys. Epäluulot saksalaisia ja venäläisiä kohtaan vaikuttivat siihen, että Puolan hallitus pyrki voimistamaan suhteitaan nimenomaan Yhdysvaltoihin, ja Euroopan unioniin suhtauduttiin varauksin. Puola liittyi Natoon vuonna 1999 ja Euroopan unioniin vuonna 2004.