Iran Persianlahden tilanteen osana
Iran ja Yhdysvallat
Iran on pysynyt törmäyskurssilla Yhdysvaltojen kanssa – viime vuosina syytettynä joukkotuhoaseiden kehittelystä sekä Afganistanin oppositioryhmien ja Israelia vastaan toimivien sissien tukemisesta. Iran tuki 1990-luvulla usean vuoden ajan Taliban-hallintoa vastaan taistelleita ryhmittymiä, mutta on sittemmin ylläpitänyt läheisiä suhteita erityisesti läntisessä Afganistanissa eläviin kansanryhmiin. Iranin alueen kautta on tuettu myös Afganistanin sissejä.
Iranin geopoliittinen asema
Iranin tärkeä geostrateginen asema, mittavat energiavarat ja suhteellisen suuri väestö tekevät maasta merkittävän tekijän Lähi-idän ja Lounais-Aasian tilannekehitykseen. Vanhoilliset ja uudistusmieliset voimat ovat kamppailleet vallasta melko tasaväkisesti, mutta Yhdysvaltojen esittämät uhkailut ovat vahvistaneet vanhoillisten asemaa ja lisänneet uudistuksia ajaneiden ryhmittymien kansallismielisyyttä. Toisaalta Iran on saanut teknis-taloudellista tukea Venäjältä ja eräistä EU-maista sekä Kiinasta.
Liittolaisten kesken erimielisyyksiä
Suhtautumisesta Iraniin on ajoittain tullut Yhdysvaltojen sekä sen liittolaisten ja kumppanimaiden välisiä suhteita rasittava ongelma. Erityisen tiukka linja amerikkalaisilla on ollut Iranin ydinvoimaloiden rakentamista vastaan, jota muun muassa Venäjä ja Saksa puolestaan on tukenut. Toisaalta kaikki suurvallat ja Persianlahden maat haluaisivat estää Irania hankkimasta itselleen ydinaseita, mutta keinot siihen vaihtelevat suuresti.